Μία εναλλακτική λύση παρουσίασε το Facebook για πρόσβαση στο internet μέσω mobile σύνδεσης, πιο οικονομική από αυτές των δικτύων κινητής.
facebook-opencellularΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το OpenCellular είναι ένα σύστημα ανοικτής αρχιτεκτονικής, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα του, που επιτρέπει σε χομπίστες, ερευνητές, αλλά και στα ίδια τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, να δουλέψουν σε αυτό. Ο στόχος είναι η παροχή πρόσβασης στο internet σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς μία μόνο συσκευή μπορεί να εξυπηρετήσει 1.500 χρήστες σε ακτίνα 10 χλμ. Ο Mark Zuckerberg έχει δηλώσει απογοητευμένος από το focus της αγοράς στα 5G και IoT, τεχνολογίες που απευθύνονται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Προς το παρόν το OpenCellular βρίσκεται υπό δοκιμές στα εργαστήρια του Facebook, υποστηρίζοντας ένα μεγάλο εύρος προτύπων, από το 2G μέχρι το LTE.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με τα μέλη της open-source κοινότητας Telecom Infra Project, ώστε να επιλέξουν τις βέλτιστες περιοχές για πιο ρεαλιστικές δοκιμές. Το OpenCellular αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστική τεχνολογία για τον εξοπλισμό εταιρειών όπως η Ericsson και η Nokia. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Facebook, οι «παραδοσιακές» υποδομές είναι ακριβές, και κατά συνέπεια περιοριστικές. Η νέα πρόταση χαρακτηρίζεται από modular σχεδίαση, εύκολη αναβαθμισιμότητα, αλλά και τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες υποδομές κάθε περιοχής.