10o ΣΥΝΕΔΡΙΟ MOBILE & CONNECTED WORLD

Smart Connected World: The holy grail of connectivity!

Παρακολουθήστε το συνέδριο on-demand

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα μέσα από τρεις διαθέσιμες πλατφόρμες

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 δημιούργησαν μία νέα πραγματικότητα και στη χώρα μας. Ο κορωνοϊός εξελίχθηκε σε καταλύτη για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η επόμενη μέρα της επιστροφής από την «καραντίνα» είναι πολύ διαφορετική από εκείνη πριν τη λήψη των πρώτων μέτρων με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών να είναι πλέον στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος όλης της κοινωνίας, των επιχειρήσεων αλλά και του κράτους.

Η συζήτηση για έναν έξυπνο και διασυνδεδεμένο κόσμο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά μέχρι πρότινος η Ελλάδα ήταν αρκετά πίσω. Αυτό δείχνει πλέον να αλλάζει και αυτός ο έξυπνος και διασυνδεδεμένος κόσμος έρχεται στο προσκήνιο. Όμως, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να επιλεγούν οι σωστές λύσεις και εφαρμογές.

Αυτός ήταν και ο θεματικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκε το φετινό Infocom Mobile, το πρώτο συνέδριο σε φυσικό χώρο με αντικείμενο τις ψηφιακές τεχνολογίες μετά τη λήξη της «καραντίνας».

Το φετινό Infocom Mobile επιδίωξε να αναδείξει τα ζητήματα και τις λύσεις σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος ήταν αυτός των υλικοτεχνικών υποδομών (hardware), καθώς έγινε προφανές κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» ότι χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση ο εξοπλισμός που διαθέτουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος ήταν αυτός του λογισμικού και των εφαρμογών που ήρθαν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ανάγκες που απαιτούν και διαφορετικές, πιο σύγχρονες υπηρεσίες, ένας τομέας που θα μας απασχολήσει στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου. Και οι τρεις ενότητες μαζί αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο της επόμενης ημέρας!

Τέλος, τα νέα και πιο ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας με την εργασία εξ αποστάσεως να έρχεται στο προσκήνιο ήταν ένας άλλος σημαντικός τομέας που μας απασχόλησε το φετινό Infocom Mobile αφού όλα δείχνουν ότι το remote working ήρθε για να μείνει.

Σε κάθε περίπτωση το φετινό συνέδριο ήταν αλλιώτικο από τα άλλα γιατί ήταν το πρώτο υβριδικό phygital συνέδριο γεγονός που επέτρεψε αυξημένο interactivity και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο άξιζε και να το παρακολουθήσει κανείς, συμμετέχοντας ενεργά αλλά και να το υποστηρίξει.

1η Ενότητα: Hardware: Always connected!

Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και η εργασία εξ αποστάσεως δημιούργησε νέα δεδομένα σε κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχείρηση. Ο φορητός υπολογιστής «επέστρεψε» ως βασική υπολογιστική συσκευή, οι χρήστες άρχισαν να αναζητούν λύσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του δικτύου τους μέσα στο σπίτι, τα tablets επέστρεψαν στα χέρια των μαθητών ως εργαλείο τηλε-εκπαίδευσης, οι web κάμερες έγιναν ξαφνικά ένα από το πιο «καυτά» προϊόντα στην αγορά λιανικής.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να επαναπροσεγγίσουν τις υποδομές τους, να δουν επιπλέον ζητήματα κυβερνοασφάλειας, να διαχειριστούν καλύτερη την κίνηση προς τα βασικά συστήματα τους αλλά και να προσφέρουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργάζονται από οπουδήποτε.

Οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για τους κατασκευαστές προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων αλλά και νέες προτάσεις που θα κάνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών και των εργαζομένων καλύτερη. Αυτές τις λύσεις επιδιώξαμε να εντοπίσουμε και παρουσιάσαμε στην 1η ενότητα του φετινού Infocom Mobile.

2η Ενότητα: Cloud & Υπηρεσίες: As you like it!

Η «καραντίνα» δημιούργησε διαφορετικές ανάγκες προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που προέκυψαν. Αρκετές υπηρεσίες έγιναν πολύ περισσότερο δημοφιλείς τους τελευταίους μήνες και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Υπηρεσίες που ξεκινούν από αυτές που απευθύνονται στην εξυπηρέτηση προσωπικών αναγκών, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέχρι εκείνες που αφορούν το επαγγελματικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι επιχειρήσεις είδαν ότι οι υπηρεσίες μέσω cloud είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσουν, ενώ γενικότερα το μοντέλα των υπηρεσιών «υπό ενοικίαση» έδειξαν γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να προτιμώνται.

Γενικότερα, οι υπηρεσίες ήρθαν στο προσκήνιο και ειδικά οι online υπηρεσίες εξελίσσονται σε must της επόμενης ημέρας της καραντίνας. Και γι’ αυτό αποτέλεσαν τον θεματικό άξονα της 2ης ενότητας του φετινού Infocom Mobile.

3η Ενότητα: Remote working: Ήρθε για να μείνει!

Μεταξύ αυτών που η «καραντίνα» άφησε ως παρακαταθήκη είναι ότι έδειξε ότι ευέλικτα μοντέλα εργασίας μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά λειτουργικά χωρίς να μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν στους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι αν και το μοντέλο που θα δούμε σταδιακά θα είναι αυτό της εργασίας εξ αποστάσεως. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται και όχι μόνο όταν είναι στο γραφείο ή στο σπίτι.

Μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες σε επίπεδο hardware (φορητός υπολογιστής, συνεχής δικτύωση) αλλά και υπηρεσιών και εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος. Όπως επίσης έφερε και νέες προκλήσεις όπως είναι για παράδειγμα αυτές που αφορούν τον τομέα της ασφάλειας. Όλα αυτά τα ζητήματα μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της 3ης ενότητας του φετινού Infocom Mobile.

Τα συνέδρια που διοργανώνει η Smart Press σε ετήσια βάση είναι:

Infocom World Conference
E-business & Social Media
Mobile Connected World
Infocom Security
Hotel Tech
Security Project