13o Mobile Connected World

Shaping the Cities of the Future!

5 Οκτωβρίου 2023

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, «χτύπησε» και φέτος στο Mobile Connected World, ένα συνέδριο που ήρθε στις 5 Οκτωβρίου 2023, για 13η φορά, με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Smart Press. Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της διασυνδεσιμότητας, το συνέδριο «φώτισε» την πορεία μας προς ένα πλήρως συνδεδεμένο μέλλον!

Το μετέωρο βήμα του 5G

Προσηλωμένο στο παρόν αλλά προσανατολισμένο προς το μέλλον, το 13ο Mobile Connected World έφερε στο προσκήνιο τη μετασχηματιστική δύναμη του 5G και έριξε μια αναλυτική ματιά στο μέλλον και τις επαναστατικές δυνατότητες που υπόσχεται να μας προσφέρει το 6G. Το συνέδριο δεν εμβάθυνε απλώς στις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά, με τους experts και τις ομιλίες που φιλοξένησε, παρουσίασε τις πρακτικές εφαρμογές που μετασχηματίζουν κάθε βιομηχανία, που αλλάζουν κάθε οικονομία και που αναδιαμορφώνουν κάθε κοινωνία.

Το συνέδριο εστίασε στα αναπτυξιακά βήματα που έκανε το 5G και στις ευκαιρίες που έρχονται στο προσκήνιο μέσω των private networks και του standalone, παρουσιάζοντας τις άνευ προηγουμένου δυνατότητες για μετάδοση δεδομένων, μια διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για ενίσχυση του Internet of Things (IoT) και βελτίωση της επικοινωνίας Machine-to-Machine. Και επειδή οι πρακτικές εφαρμογές έχουν πάντα τη δική τους σημασία, είδαμε τον τρόπο με τον οποίο το 5G φέρνει εξελίξεις σε τομείς όπως η υγεία, οι κατασκευές, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία!

Οι συνδρομητές 5G πολλαπλασιάζονται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο στα τέλη του 2023 και τα 4,6 δισεκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2028, ξεπερνώντας το 50% του συνόλου. Και αν θέλουμε τα ρίξουμε μια ματιά στα private networks, οι μελέτες δείχνουν πως οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ιδιωτικά δίκτυα θα πλησιάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, έως το 2028, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που έφτασαν το 2023. Με μια άνοδο κατά 722%, οι τρεις κλάδοι που οδηγούν την ανάπτυξη είναι οι Κατασκευές (35%), η Ενέργεια (20%) και οι Δημόσιες Υπηρεσίες (16%). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως τα private networks αποτελούν «κλειδί» για τη δημιουργία εσόδων από το 5G!

Smart Cities: Το μέλλον είναι εδώ!

Την ίδια στιγμή, το συνέδριο εστίασε το ενδιαφέρον του και στην έννοια της «Έξυπνης Πόλης», η οποία, καθώς επιταχύνουμε, ολοένα και περισσότερο, προς έναν πιο ψηφιακό και διασυνδεδεμένο κόσμο, εξελίσσεται από ένα επιθυμητό μέλλον σε μια κρίσιμη αναγκαιότητα. Η τεχνολογία και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας, δείχνουν πως η βελτίωση της ποιότητας της αστικής διαβίωσης, η ενίσχυση της βιωσιμότητας και η αύξηση της αποδοτικότητας, δεν είναι απλώς πολυτέλεια – είναι επιτακτική ανάγκη.

Άλλωστε, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο Smart Cities που αφορά 16 δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και τον δήμο Τρικκαίων, ως πρότυπο «έξυπνου δήμου», προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα στο πλαίσιο αντίστοιχης δράσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης – ΕΤΠΑ) για τους 315 δήμους με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων.

Καθώς εμβαθύνουμε στο ψηφιακό παρόν και οδηγούμαστε προς ένα ακόμη πιο ψηφιακό μέλλον, το Mobile Connected World 2023 σας προσκάλεσε να γίνετε μέρος αυτού του ταξιδιού. Δεν είναι απλώς «ένα ακόμη» συνέδριο. Ήταν μια γιορτή της επιχειρηματικότητας, της ευρηματικότητας, της καινοτομίας και μια κοινή δέσμευση για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος, όπου η τεχνολογία θα χρησιμεύει ως καταλύτης για την πρόοδο, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες.

Γίνατε μέρος της συζήτησης που θα καθορίσει το ψηφιακό μας αύριο.

Θέματα που συζητήθηκαν

Πρακτικές εφαρμογές

 • Internet of Things (IoT): Το IoT αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, έχοντας μεταμορφώσει διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων και τον αυτοματισμό σε πραγματικό χρόνο.

 • Υγειονομική περίθαλψη: Τα δίκτυα νέας γενιάς έχουν φέρει σημαντικές εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, την τηλεϊατρική και τις wearable συσκευές που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες να φέρνουν επανάσταση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

 • Έξυπνες πόλεις: Η έννοια των smart cities βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα που προσφέρεται από τα δίκτυα κινητής, το 5G και το IoT. Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν στο προσκήνιο ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα και η διαχείριση των απορριμμάτων.

 • Industry 4.0: Καθώς η διασυνδεσιμότητα αλλάζει κάθε τομέα της ζωής μας, είναι αναμενόμενο πως θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η παραγωγή και οι διάφορες βιομηχανίες. Η 4η βιομηχανική επανάσταση φέρνει στο προσκήνιο τα δίκτυα νέας γενιάς αλλά και καινοτόμα οικοσυστήματα, όπως το IIoT.

 • Ψυχαγωγία και media: Τα δίκτυα νέας γενιάς, η χαμηλή καθυστέρηση και το τεράστιο εύρος ζώνης επιτρέπουν το απρόσκοπτο streaming, το 3D gaming, τις virtual συναυλίες και άλλες διαδραστικές εμπειρίες.

 • Αυτόνομα οχήματα: Όλα δείχνουν πως το μέλλον των μεταφορών θα βασιστεί, σε μεγάλο βαθμό, στα αυτόνομα οχήματα, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για πλοήγηση, επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας.

 • Απομακρυσμένη εργασία: Η τεχνολογία επιτρέπει την απομακρυσμένη εργασία και συνεργασία, τη βιντεοδιάσκεψη και μια σειρά άλλων εφαρμογών που βασίζονται στο cloud, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 • Αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών: Με υψηλής ταχύτητας και αξιόπιστη συνδεσιμότητα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να συντονίσουν καλύτερα την απόκριση τους απέναντι σε καταστροφές, να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύξουν αυτόνομα drones για έρευνα και διάσωση.

 • Έξυπνη γεωργία: Οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν αισθητήρες, drones και γεωργία ακριβείας που συνδέονται μέσω 5G για να παρακολουθούν τις συνθήκες του εδάφους, τα καιρικά μοτίβα και την υγεία των καλλιεργειών τους, οδηγώντας σε βελτιωμένες αποδόσεις.

 • Retail και marketing: Οι έμποροι είναι σε θέση να αξιοποιήσουν δεδομένα από συσκευές IoT και την ανάλυση της συμπεριφοράς των πελατών, με δεδομένα που προέρχονται από έξυπνα δίκτυα, για να παρέχουν εξατομικευμένες εμπειρίες, στοχευμένες προσφορές και να λαμβάνουν ενημερώσεις για το απόθεμα.

 • Χρηματοοικονομικές και Τραπεζικές Υπηρεσίες: Τα ιδιωτικά δίκτυα διασφαλίζουν ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές με χαμηλή καθυστέρηση, επιτρέποντας την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω κινητού, συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε πραγματικό χρόνο.

 • Δημόσιες συγκοινωνίες: Τα συνδεδεμένα οχήματα και τα έξυπνα συστήματα μεταφορών που χρησιμοποιούν 5G μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να μειώσουν τη συμφόρηση και να παρέχουν real time ενημερώσεις, ενισχύοντας τη συνολική κινητικότητα στις πόλεις.

 • Έξυπνο δίκτυο και αποθήκευσης ενέργειας: Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα διευκολύνουν την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση του φορτίου και οδηγώντας σε σταθερότητα.

 • Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Τα ιδιωτικά δίκτυα και τα συστήματα παρακολούθησης με δυνατότητες IoT επιτρέπουν την παρακολούθηση των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και αποτρέποντας απώλειες ή κλοπές.

 • Δημόσια ασφάλεια και επιτήρηση: Οι Αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες δικτύωσης και κάμερες παρακολούθησης που λειτουργούν με IoT για να παρέχουν βελτιωμένη δημόσια ασφάλεια, πρόληψη του εγκλήματος και αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας.

Ποιους αφορά;

 • Επιχειρηματίες, CEO, CIO, CTO, CFO
 • Στελέχη Πληροφορικής και Λειτουργιών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
 • Στελέχη Πωλήσεων και Marketing
 • Πάροχοι Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών
 • Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Λογισμικού μέσω Διαδικτύου (SaaS κλπ)
 • Εταιρείες εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής
 • Στελέχη Αλυσίδων Λιανικής & Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
 • Εταιρείες Υλοποίησης λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού – Integrators
 • Προγραμματιστές και Εταιρείες Ανάπτυξης Εφαρμογών
 • Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιων Οργανισμών
 • Στελέχη Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας
 • Ρυθμιστικές Αρχές και Κυβερνητικούς Αξιωματούχους
 • Συμβούλους Επιχειρήσεων
 • Εξειδικευμένους στις σύγχρονες τεχνολογίες Νομικούς
 • Στελέχη ESG και Εταιρικής Υπευθυνότητας
 • Καθηγητές Ανωτάτων Σχολών
 • Φοιτητές
 • καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρουν.

Τα συνέδρια που διοργανώνει η Smart Press σε ετήσια βάση είναι:

Infocom World Conference
Mobile Connected World
Infocom Cyprus
E-business & Social Media
Infocom Security
Infocom Security Cyprus
Security Project
Hotel Tech
ESG Universe
Change Makers

Τα έντυπα περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας της Smart Press για το εν λόγω Συνέδριο είναι:

Infocom Magazine
Infocom
Infocom Today
IT Security Pro
My Phone
Digital Life