6o Infocom Mobile World 2016
Mobile Changes Everything: The X factor!

 Τα data ρει!

«Τα data ρει» θα μπορούσε να πει κανείς με ασφάλεια παραφράζοντας τον Ηράκλειτο, για να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην αγορά.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το 4G γνώρισε εκπληκτική ανάπτυξη, έγινε 4G++ και συμπαρασύρει με τη σειρά του όλη τη βιομηχανία της κινητής.

Είναι πλέον σαφές ότι η κινητήρια δύναμη, αλλά και η μόνη παράμετρος που σημειώνει αλματώδη αύξηση στα μεγέθη, είναι η «κατανάλωση» δεδομένων. Η κατανάλωση μπορεί ίσως να είναι μετρήσιμη, αλλά το αντίκτυπο στη ζωή των χρηστών είναι ανυπολόγιστο. Οι αλλαγές στη βιομηχανία της κινητής, φέρνουν πολλαπλάσιες αλλαγές στη ζωή μας.

Ήδη η πρόσβαση στο Internet γίνεται «location agnostic», αφού τείνει να καταργηθεί η διάκριση μεταξύ σταθερής και κινητής πρόσβασης. Η ταχύτητα και η σταθερότητα είναι πλέον αδιαπραγμάτευτες και η σύνδεση αποτελεί βασικό αγαθό της καθημερινότητας. Για τη νέα γενιά στη βάση της πυραμίδας του Maslow βρίσκονται ενδεχομένως το Wi-Fi και το Connectivity!

Η συλλογή των πληροφοριών αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά και η τάση αυτή θα ενισχυθεί μέσα από το IoT. Η μεγάλη ταχύτητα και το χαμηλό latency επιτρέπουν όλα αυτά να γίνονται γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο, ενώ η επεξεργαστική ισχύς που μετατοπίζεται στο cloud, επιτρέπει την πρόσβαση σε εφαρμογές ιδιαίτερα απαιτητικές, όπως για παράδειγμα αυτές που σχετίζονται με το Virtual Reality. Αν το 4G άλλαξε την αγορά της κινητής, το 5G θα αλλάξει τον κόσμο.

Το κινητό δεν είναι εργαλείο. Είναι προέκταση της ζωής! Πώς όμως θα είναι οι συσκευές του μέλλοντος; Σε τι πλατφόρμα θα δουλεύουν; Πώς θα συνεργάζονται μεταξύ τους; Ποιος θα είναι ο ρόλος των παρόχων; Τι υπηρεσίες θα πρέπει να περιμένουμε; Τι ευκαιρίες και τι προκλήσεις προσφέρει η αγορά; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα απασχολήσουν το 6ο Συνέδριο Mobile World, το οποίο θα διεξαχθεί στο Divani Caravel στις 21 Απριλίου 2016.

Από το 4G στο 5G path: Μονοπάτι ή λεωφόρος;

Μεγάλο στοίχημα των εταιρειών κινητής είναι η συνεχής ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών τους, ώστε να ανταποκρίνονται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή όμως, τα έσοδά τους κάθε άλλο παρά αυξητική τάση έχουν, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένες να βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση όλο και καλύτερων σχέσεων κόστους / απόδοσης των επενδύσεων.

Έτσι, οι κατασκευαστές εξοπλισμού επιδίδονται συνεχώς σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που θα κάνουν ταχύτερη και οικονομικότερη τη μετάδοση των δεδομένων.

Είναι ένας δρόμος δύσκολος, αφού ο κύκλος ζωής κάθε τεχνολογικής καινοτομίας γίνεται διαρκώς συντομότερος, ενώ τα όρια συνεχώς συμπιέζονται.

Ήδη, και ενώ το 4G απέχει πολύ από τα όριά του, οι συζητήσεις για το 5G έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική, έστω και αν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός εντείνει την κούρσα, τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημα οι προδιαγραφές!

Ποια είναι τα όρια του 4G; Ποιο είναι το evolution path και πώς θα φτάσουμε στην «κοινωνία των Gbits»; Έχει ανοίξει ο δρόμος για το 5G ή πρόκειται απλά για ευσεβή πόθο; Ποιος τελικά το χρειάζεται; Οι κατασκευαστές; Τα δίκτυα; Οι καταναλωτές; Πόσο έτοιμη είναι η αγορά για τις επενδύσεις που χρειάζονται; Σε ποιο βαθμό ωριμότητας βρίσκεται η τεχνολογία; Μπορεί η Ευρώπη να διεκδικήσει την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στη νέα γενιά κινητής ή έχει χαθεί το τραίνο;

Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά, αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα προκειμένου να ανακαλύψουμε τον οδικό χάρτη προς το 5G.

 Applications & Services: Ωρίμανση ή αναγέννηση;

Μπορεί ένα smartphone ή ένα tablet να αντικαταστήσει τον υπολογιστή; Αυτό είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν κατασκευαστές και προγραμματιστές. Κλειδί είναι το λειτουργικό σύστημα; Tο user interface; Oι διαστάσεις των συσκευών; Η ασφάλεια ή ο Χ factor;

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν υπολογιστή και σε ένα κινητό είναι πως το κινητό είναι διαθέσιμο anywhere, anytime, για να δώσει πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που είναι απαραίτητα για να γίνει οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο που τα κινητά έχουν όλο και περισσότερους αισθητήρες.

Σε τελική ανάλυση το κινητό είναι υπολογιστής, αφού έτσι το χρησιμοποιεί ο χρήστης και η σχετική «ρητορική» ερώτηση απασχολεί κυρίως τους αναλυτές και όχι τους καταναλωτές.

Η υιοθέτηση των κινητών συσκευών π.χ. ως εργαλείο δουλειάς δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχουν όμως εφαρμογές και υλοποιήσεις που μπορούν να τις αναδείξουν ως μοναδικό εργαλείο;

Ηλεκτρονικό εμπόριο, υγεία, logistics, τραπεζικές συναλλαγές, CRM, αλλά και η ταχύτατα επερχόμενη επανάσταση του IoT, παράγουν συνεχώς νέα applications και διεκδικούν την προσοχή μας και την είσοδο στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, η θυελλώδης επέλαση του Virtual Reality ανοίγει νέους ορίζοντες στην έννοια της εμπειρίας του χρήστη.

Για όσους λοιπόν πιστεύουν ότι τα applications έχουν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους και οι προγραμματιστές την εφευρετικότητά τους, οι παρουσιάσεις αυτής της ενότητας φιλοδοξούν να τους διαψεύσουν.

  • Ποιοι είναι οι νέοι τομείς στους οποίους διαφαίνεται πεδίο ανάπτυξης;
  • Θα μπορούσε το Virtual Reality, το Augmented Reality ή το IoT να δώσουν ώθηση για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς εφαρμογών;
  • Μετά τη μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν οι τράπεζες και οι εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών να εκμεταλλευτούν την τάση, μέσω μίας νέας γενιάς εφαρμογών με φιλικό user interface;
  • Μπορούν τα smartphones να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω διάδοση του ηλεκτρονικού χρήματος;
  • Πώς θα είναι το UI την εποχή του ΙοΤ και των ανέπαφων συναλλαγών;
  • Ποια είναι η αγορά που προσφέρει τις περισσότερες προκλήσεις / ευκαιρίες;
  • Υπάρχουν πρότυπα, πλατφόρμες, υποστήριξη και όλα όσα χρειάζονται για την εξέλιξη του οικοσυστήματος κι αν δεν υπάρχουν ποιος είναι ο ρυθμός δημιουργίας και ωρίμανσης;

The future experience: Connectivity everywhere!

Συμπληρώθηκαν ήδη 25 χρόνια από την εμφάνιση του GSM και 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου smartphone. Φτάσαμε πλέον στη γενιά consumers που μεγάλωσε με ένα κινητό στο χέρι.

Οι ειδικοί αναζητούν τα killer apps, ενώ έχει αρχίσει να τους απασχολεί και το κεφάλαιο «beyond smartphone»!

Ποια όμως είναι τα όρια των smartphones; Ποιο είναι το μέλλον τους; Πότε θα δούμε συσκευές με εύκαμπτη touch οθόνη; Πώς θα είναι η μετα-smartphone εποχή; Τι συσκευές θα υπάρχουν; Πόση ώθηση θα δώσει το 5G στην αγορά; Έχει σημασία η ταχύτητα επεξεργασίας ή μήπως βαίνουμε σε μία εποχή με dumb οθόνες και γρήγορο connectivity; Θα περάσει η επεξεργαστική ισχύς στο cloud και τι θα σημαίνει αυτό για τους operators; Πώς εξελίσσονται οι εφαρμογές και ποιες είναι οι τάσεις για τη δημιουργία νέων πεδίων χρήσης; Τι ρόλο θα παίζει το mobile στο έξυπνο σπίτι; Ποιο είναι το μέλλον των wearables; Πώς θα διαμορφωθούν τα media του μέλλοντος; Πώς εμπλουτίζει και μετατρέπει το κινητό την πραγματικότητα σε VR και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει το AR; Είναι τα διασυνδεμένα αυτοκίνητα οι επόμενοι κινητοί «καταναλωτές»;

Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό, αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις. Το σύμπαν και η αγορά της κινητής έχουν την τάση να διαστέλλονται! Οι εξελίξεις τρέχουν και απ’ ό,τι φαίνεται οι κινητές τεχνολογίες είναι η αιχμή του δόρατος της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία τείνει να μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Be there: γνωρίστε το μαγευτικό μέλλον μέσα από μία συναρπαστική προσέγγιση!