Building the 5G Ecosystem
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Mobile & Connected World, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 9η χρονιά, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με γενικό τίτλο «Building the 5G ecosystem».
Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο: «Infrastructure – Building the 5G Network», οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εξοπλισμού, έδειξαν πανέτοιμοι με πλήρη κατανόηση της 5G τεχνολογίας με βάση τα use cases που παρουσίασαν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικά απαραίτητα χαρακτηριστικά όπως 4x4 MIMO αλλά και σε άλλες σχετικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρώτης 5G φάσης. Επίσης έδειξαν όλοι να συμφωνούν στην υιοθέτηση ενός Gbps οικοσυστήματος, που θα συμπληρώνεται από cloud και SDN λύσεις. Οι εταιρείες συμβούλων που συμμετείχαν στην ενότητα, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες στρατηγικές αναλύσεις και πλαίσια όπως το 5G readiness index, αρκετά χρήσιμα στην υλοποίηση των στόχων τόσο των παρόχων όσο και των επενδυτών τεχνολογίας.
Από την πλευρά τους οι πάροχοι, συμμετέχοντας στο panel συζήτησης της ενότητας, έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά και κατανόηση της επερχόμενης 5G τεχνολογίας, μετά το 2020 και εφόσον διεξαχθεί η δημοπρασία 5G φάσματος. Enhanced Mobile Broadband και IoT θα είναι κάποια πρώτα use cases. H τεχνολογία 4G/LTE θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμα μαζί μας καθώς υπάρχει ένα πολύ αξιόπιστο δίκτυο κάλυψης και δεν αναμένεται πλήρη μετάπτωση σε 5G την επόμενη 5ετία. Γενικότερα, οι πάροχοι ήταν καθησυχαστικοί… πρώτα το φάσμα, μετά τα πιλοτικά και σιγά σιγά η υλοποίηση της 5G τεχνολογίας και οι επενδύσεις σε αυτήν. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται ένα πλήρες Gbps οικοσύστημα, ενώ αποτέλεσε παραδοχή η ανάγκη ενός γρηγορότερου δικτύου με έμφαση σε ΙοΤ application, παράλληλα με cloud λύσεις. Τέλος αναφέρθηκε ότι το 5G θα μας κάνει να σταματήσουμε να ρωτάμε «ποιος είναι ο κωδικός του WiFi»… Μήπως προσανατολιζόμαστε σε unlimited data plans ακόμα και με χαμηλότερα ARPU σε σχέση με τις ΗΠΑ;
Η δεύτερη ενότητα της ολομέλειας του φετινού Συνεδρίου, είχε τίτλο: «Economy – Building the 5G products», καθώς μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις όσον αφορά τα 5G δίκτυα είναι η δημιουργία των προϊόντων, των λύσεων και γενικότερα ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς υποδομών κινητής τηλεφωνίας. Στον κομβικό ρόλο των κινητών επικοινωνιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφέρθηκε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που εισέρχεται η Οικονομία και στα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Οι ομιλητές της ενότητας προσπάθησαν αφενός να αναδείξουν τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινότητα μας και να επισημάνουν τις αλλαγές και τις ευκαιρίες που φέρνουν τα δίκτυα 5G. Οι τομείς που φαίνεται να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες περιλαμβάνουν κλάδους όπως είναι η βιομηχανία, οι μετακινήσεις, ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αλλά και η εκπαίδευση, με τη σημασία της τελευταίας να είναι μεγαλύτερη από αυτή που θεωρούν πολλοί αυτή τη στιγμή…
Στην τρίτη και καταληκτική ενότητα του Συνεδρίου, με τίτλο: «Smart Cities – Building the 5G Society», οι ομιλητές ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους ομάδες μετρητών και αισθητήρων δημιουργούν νησίδες δεδομένων, οι οποίες όταν διασυνδέονται, παράγουν νέα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν μεταβολές στο περιβάλλον της πόλης. «Κλειδί» για την διασύνδεση χιλιάδων μονάδων που στέλνουν πληροφορία και εκατοντάδων συστημάτων ανάδρασης, είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ειδικά μάλιστα για εφαρμογές που απαιτούν ακαριαία απόκριση, όπως για παράδειγμα η αυτόνομη οδήγηση ή μονάδες παρακολούθησης υγείας, τότε μιλάμε για δίκτυα 5G.
Όμως, οι έξυπνες πόλεις κάθε άλλο παρά ουτοπία είναι. Ήδη βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μικρά οικοσυστήματα που έχουν αναπτυχθεί για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Στις μετακινήσεις για παράδειγμα, είδαμε τις παρουσιάσεις της Lime και της Parkguru, τον έξυπνο φωτισμό των δρόμων, παρακολουθήσαμε τις εφαρμογές τηλεϊατρικής, ενώ οι σύνεδροι γνώρισαν ολοκληρωμένες προτάσεις διασύνδεσης για τη δημιουργία μιας πραγματικά ολοκληρωμένης έξυπνης πόλης.
Στο panel συζήτησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτυπώθηκε αρχικά η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τις λύσεις Έξυπνωv Πόλεων που έχουν υλοποιηθεί, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί αρκετά έργα Smart Cities στους ΟΤΑ στην Ελλάδα, τόσο σε μορφή πιλοτικών όσο και έργα ευρείας κλίμακας. Αυτό που τονίστηκε είναι η επιθυμία των Δημοτικών Αρχών να υιοθετηθούν οι νέες ψηφιακές λύσεις από τους δημότες (citizens’ engagement), κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται. Επίσης, οι λύσεις Smart Cities συμβάλλουν σημαντικά τόσο στη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των Δήμων, όσο και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους ή ακόμη και στη δημιουργία νέων εσόδων. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο, καθώς υπάρχουν δυνατότητες αυτο-χρηματοδότησης, συμμετοχής σε ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω ΣΔΙΤ. Οπωσδήποτε ένα σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών είναι οι πολυδαίδαλες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ. Τέλος, κατατέθηκαν δυο σημαντικές προτάσεις για το μέλλον: i) η ενοποίηση εφαρμογών και κέντρων δεδομένων σε περιφερειακό ή ακόμη και εθνικό επίπεδο, ii) η δημιουργία ενός ιστοτόπου/βάσης δεδομένων, όπου θα παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές σε θέματα Έξυπνων Πόλεων, τόσο από την πλευρά των Δήμων όσο και των παρόχων τεχνολογίας.
Τεχνολογικοί Πυλώνες Της Ψηφιακής Ανάκαμψης της Οικονομίας
Παράλληλα με την Ολομέλεια του φετινού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μια θεματική ενότητα που είχε ως κεντρικό αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας μας και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες που μπορούν να υπάρξουν ως αποτέλεσμά του για την ανάκαμψη της Παραγωγικότητας, Οικονομίας και του Βιοτικού Επιπέδου των Πολιτών. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά από παρουσιάσεις, από στελέχη θεσμικών φορέων και Επιχειρήσεων και εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας, σχετικές με τρεις τεχνολογικούς τομείς στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα: Τεχνητή Νοημοσύνη, Blockchains, και Έξυπνα Δίκτυα (5G & ΙοΤ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν να την ανάπτυξη εφαρμογών σε έξυπνα περιβάλλοντα (π.χ. smart cities, smart factories, κτλ.) για την βελτίωση της επαφής των πολιτών με το κράτος, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Κεντρικός Ομιλητής της ενότητας ήταν ο Δρ. Marco Bellezza, Σύμβουλος για Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (TΠE) του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ιταλίας Luigi Di Maio. Η παρουσίαση του ανέδειξε νέες ιδέες για την αξιοποίηση των τεχνολογιών TΠΕ από Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κέντρισε το ενδιαφέρον των συνέδρων, κάνοντας την αρχή για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στα σχετικά θέματα. Στην συνέχεια της ενότητας, έγιναν παρουσιάσεις που εστίασαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών των νέων τεχνολογιών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απονεμήθηκαν τα Mobile & Connected Awards 2019, με σκοπό την επιβράβευση και την ανάδειξη των πρωτοπόρων εταιρειών, υπηρεσιών, προϊόντων αλλά και προσώπων της αγοράς, που με την δημιουργικότητα και το πάθος τους έχουν συμβάλλει στη ανάπτυξη της αγοράς και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ το Μητροπολιτικό Κολλέγιο βράβευσε τους νικητές του διαγωνισμού τεχνολογίας με τίτλο «5G applications for the Pros of tomorrow!», στον οποίο έλαβαν μέρος επαγγελματίες του σήμερα και του αύριο, φοιτητές και απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής, αναπτύσσοντας ιδέες για το νέο οικοσύστημα εφαρμογών που θα παρέχονται μέσα από τη νέα γενιά δικτύων 5G.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση της συγκρότησης του νέου ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Mobile & Connected World 2019, πραγματοποιήθηκε η 9η Τακτική Γενική Συνέλευσή του, όπου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Συνδέσμου κατά την προηγούμενη διετία.