Mobile Changes Everything: The X factor!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο Infocom Mobile 2016 που διεξήχθη στο Divani Caravel στις 21 Απριλίου 2016.

Κύριοι άξονες ήταν η νέα γενιά των κινητών υπηρεσιών, ποια είναι η προστιθέμενη αξία που αναμένεται να προσδώσουν στην αγορά και αν τελικά βρισκόμαστε ή όχι προ των πυλών του 5G.

Από το 4G στο 5G: Μονοπάτι ή λεωφόρος;

45g-600x306

Μεγάλο στοίχημα των εταιρειών κινητής είναι η συνεχής ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών τους, ώστε να ανταποκρίνονται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή όμως, τα έσοδά τους κάθε άλλο παρά αυξητική τάση έχουν, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένες να βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση όλο και καλύτερων σχέσεων κόστους / απόδοσης των επενδύσεων.

Έτσι, οι κατασκευαστές εξοπλισμού επιδίδονται συνεχώς σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που θα κάνουν ταχύτερη και οικονομικότερη τη μετάδοση των δεδομένων.

Είναι ένας δρόμος δύσκολος, αφού ο κύκλος ζωής κάθε τεχνολογικής καινοτομίας γίνεται διαρκώς συντομότερος, ενώ τα όρια συνεχώς συμπιέζονται.

Ήδη, και ενώ το 4G απέχει πολύ από τα όριά του, οι συζητήσεις για το 5G έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική, έστω και αν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός εντείνει την κούρσα, τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημα οι προδιαγραφές!

Στην ενότητα αυτή οι ομιλητές παρουσίασαν το evolution path και πώς θα φτάσουμε στην «κοινωνία των Gbits”. Παρουσίασαν το βαθμό ωριμότητας που βρίσκεται σήμερα η τεχνολογία; Μπορεί η Ευρώπη να διεκδικήσει την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στη νέα γενιά κινητής ή έχει χαθεί το τραίνο;

Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά, αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα προκειμένου να ανακαλύψουμε τον οδικό χάρτη προς το 5G.

 

Applications & Services: Ωρίμανση ή αναγέννηση;

mobile-apps-pile-ss-1920-800x450

Ποιο είναι το κλειδί για ένα πετυχημένο application; Αυτό είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν κατασκευαστές και προγραμματιστές. Κλειδί είναι το λειτουργικό σύστημα; Tο user interface; Oι διαστάσεις των συσκευών; Η ασφάλεια ή ο Χ factor;

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν υπολογιστή και σε ένα κινητό είναι πως το κινητό είναι διαθέσιμο anywhere, anytime, για να δώσει πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που είναι απαραίτητα για να γίνει οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο που τα κινητά έχουν όλο και περισσότερους αισθητήρες.

Σε τελική ανάλυση το κινητό είναι υπολογιστής, αφού έτσι το χρησιμοποιεί ο χρήστης και η σχετική «ρητορική» ερώτηση απασχολεί κυρίως τους αναλυτές και όχι τους καταναλωτές.

Η υιοθέτηση των κινητών συσκευών π.χ. ως εργαλείο δουλειάς δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχουν όμως εφαρμογές και υλοποιήσεις που μπορούν να τις αναδείξουν ως μοναδικό εργαλείο;

Πολλές από αυτές παρουσιάστηκαν σε αυτή την ενότητα. Ηλεκτρονικό εμπόριο, υγεία, logistics, τραπεζικές συναλλαγές, CRM, αλλά και η ταχύτατα επερχόμενη επανάσταση του IoT, παράγουν συνεχώς νέα applications και διεκδικούν την προσοχή μας και την είσοδο στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, η θυελλώδης επέλαση του Virtual Reality ανοίγει νέους ορίζοντες στην έννοια της εμπειρίας του χρήστη.

The future experience: Connectivity everywhere!

future-smartphones-h-625x300-600x288

Συμπληρώθηκαν ήδη 25 χρόνια από την εμφάνιση του GSM και 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου smartphone. Φτάσαμε πλέον στη γενιά consumers που μεγάλωσε με ένα κινητό στο χέρι.

Οι ειδικοί αναζητούν τα killer apps, ενώ έχει αρχίσει να τους απασχολεί και το κεφάλαιο «beyond smartphone»!

Η ομάδα τεχνολογικών συντακτών επί σκηνής του συνεδρίου αναζήτησαν τα όρια των smartphones. Ποιο είναι το μέλλον τους; Πότε θα δούμε συσκευές με εύκαμπτη touch οθόνη; Πώς θα είναι η μετα-smartphone εποχή; Τι συσκευές θα υπάρχουν;

Τι να περιμένουμε από το 5G στην αγορά; Πώς εξελίσσονται οι εφαρμογές και ποιες είναι οι τάσεις για τη δημιουργία νέων πεδίων χρήσης; Τι ρόλο θα παίζει το mobile στο έξυπνο σπίτι; Ποιο είναι το μέλλον των wearables; Πώς θα διαμορφωθούν τα media του μέλλοντος; Πώς εμπλουτίζει και μετατρέπει το κινητό την πραγματικότητα σε VR και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει το AR; Είναι τα διασυνδεμένα αυτοκίνητα οι επόμενοι κινητοί «καταναλωτές»;

Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό, αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις. Το σύμπαν και η αγορά της κινητής έχουν την τάση να διαστέλλονται! Οι εξελίξεις τρέχουν και απ’ ό,τι φαίνεται οι κινητές τεχνολογίες είναι η αιχμή του δόρατος της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία τείνει να μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».