12o Mobile Connected World
Smartverse: Pushing the Βoundaries of Connectivity!
12 Ιουλίου 2022
Παρακολουθήστε live τις θεματικές ενότητες:
Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος γεννιέται. Ο κόσμος της διασυνδεσιμότητας! Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια, πάνω από τα δύο τρίτα (ένα ποσοστό που φτάνει στο 67,1 τοις εκατό) χρησιμοποιεί πλέον ένα κινητό τηλέφωνο, με τους μοναδικούς χρήστες να υπολογίζονται, στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, σε 5,31 δισεκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή, οι χρήστες του Internet έφτασαν τα 4,95 δισεκατομμύρια, με τη διείσδυση του Διαδικτύου να ανέρχεται στο 62,5% του συνολικού πληθυσμού της γης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συνολικοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 192 εκατομμύρια μέσα στο 2021, αριθμός που, στην πραγματικότητα, ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος.
Παράλληλα, επεκτείνονται και τα δίκτυα 5G. Σχετικές αναλύσεις προβλέπουν ότι οι συνδρομές 5G θα φτάσουν τα 4,4 δισ. παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2027 ενώ, σύμφωνα με την Ericsson, το ποσοστό απορρόφησης αυτών αναμένεται πως θα είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που καταγράφηκε για τα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G). Μόνο στο 3ο τρίμηνο του 2021, οι συνδρομές 5G σε συσκευές που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες αυξήθηκαν κατά 98 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 570 εκατομμύρια.
Άλλωστε, το 2021 ήταν και για την ελληνική αγορά το έτος κατά το οποίο τα δίκτυα 5ης γενιάς έγιναν από εργαλείο marketing και επιστημονική φαντασία τεχνολογική πραγματικότητα.
Πλέον, οι πάροχοι στη χώρα μας προσφέρουν ολοένα και ευρύτερη κάλυψη 5G, με έναν από αυτούς να δηλώνει 100% κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 80% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Παράλληλα, η γκάμα των συμβατών συσκευών διευρύνεται, με τα κόστη να μειώνονται και να τείνουν να αγγίξουν τα 150 ευρώ γεγονός που καθιστά το 5G προσιτό σε όλους!
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλωστε, πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως ξεκινάει πλέον και η επενδυτική δραστηριότητα του ταμείου «Φαιστός», το οποίο θα εστιάσει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη 5G και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών.
Ίσως ακόμη σημαντικότερη να είναι η θέση του 5G στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μελέτες, ο τομέας των ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει έως και 15% μείωση των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και να υποστηρίξει έμμεσα μια περαιτέρω μείωση κατά 35%!
Σε αυτό το πλαίσιο, με την υλοποίηση των σχετικών υποδομών, έρχεται στο προσκήνιο η επόμενη ημέρα και το πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δίκτυα για να επεκτείνουμε, στην πράξη, τα όρια της συνδεσιμότητας. Άλλωστε, πέρα από μια αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών οικοσυστημάτων, το 5G και οι λοιπές τεχνολογίες ενισχύουν και την παγκόσμια καινοτομία, «συνδεόμενο» με τεχνολογίες όπως το edge computing. Και όλα αυτά, συνδυαστικά, οδηγούν σε real-time επεξεργασία τεράστιων όγκων δεδομένων, με πολλαπλά οφέλη.
Φτάνοντας μέχρι και το 6G, για το οποίο εταιρείες όπως η Samsung προβλέπουν πως θα διασυνδέσει έως και 500 δισεκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και αυτοκινήτων, και πως θα φέρει στο προσκήνιο την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) και τα ολογράμματα υψηλής πιστότητας, ενώ η απόδοση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην εφαρμογή τεχνολογιών AI. Η ίδια εμπειρία χρήσης θα είναι πλέον διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή, σε κάθε σημείο του πλανήτη μας.
Στο φετινό Mobile Connected World θα εξετάσουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, θα δούμε τα ανοικτά πρότυπα που αλλάζουν την αγορά, θα αναλύσουμε τα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης και τα οφέλη από τις εφαρμογές του 5G και του Internet of Things, θα συζητήσουμε το θέμα του «ανταγωνισμού» με την ευρυζωνική και τις οπτικές ίνες, αλλά και τον ρόλο των υποδομών στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τηλεργασία. Τέλος, θα βάλουμε για πρώτη φορά στο «τραπέζι» της συζήτησης το μέλλον το Industry 4.0 και το 6G.