9o ΣΥΝΕΔΡΙΟ MOBILE & CONNECTED WORLD

«Building the 5G Ecosystem»

Μόλις ένα χρόνο πριν, η υλοποίηση δικτύων 5G στην Ελλάδα, φάνταζε αρκετά μακρινή και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, έβλεπαν ως προτεραιότητα την κεφαλαιοποίηση του 4G. Όμως, ο αγώνας δρόμου έχει ήδη ξεκινήσει και οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό δεν αφήνουν περιθώρια για χαλαρότητα. Έτσι στο φετινό 9ο Συνέδριο Mobile & Connected World, το κεντρικό μας θέμα θα είναι το 5G. Οι υποδομές, η μετάβαση, οι εφαρμογές και η εξέλιξη της κοινωνίας μέσω της 5ης τηλεπικοινωνιακής επανάστασης, θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις κατασκευαστών και παρόχων για την επόμενη μέρα των ασύρματων επικοινωνιών.

1η Ενότητα: Infrastructure – Building the 5G Network

First things first, όπως θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες και όπως είναι φυσικό η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στις υποδομές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του 5G. Οι κατασκευαστές και πάροχοι εξοπλισμού, θα δείξουν τις τεχνολογίες για τη μετάβαση στη νέα γενιά, την ίδια στιγμή που οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν ως βασικό στόχο να κρατήσουν υγιή τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Το κύριο ενδιαφέρον λοιπόν θα είναι η βέλτιστη ισορροπία κόστους απόδοσης, σε μία νέα αγορά όπου ο δεύτερος συντελεστής της εξίσωσης δεν είναι ακόμη γνωστός.

Η λέξη κλειδί που όλοι περιμένουν να ακούσουν είναι η επέκταση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων υποδομών και πως θα υπάρχει ένα πλάνο “invest as you grow”.

Αν και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έχουν μπει στο παιχνίδι των πιλοτικών εφαρμογών 5G, η εμπορική εφαρμογή περνάει μέσα από το ρυθμιστικό πλαίσιο και φυσικά από ένα ακόμη διαγωνισμό εκχώρησης φάσματος. Θα επικρατήσουν άραγε οι πιο λογικές φωνές που ζητούν από την πολιτεία να μην εφαρμόσει την γνωστή εισπρακτική πολιτική απέναντι στους παρόχους;

Έτσι, στο τέλος αυτής της ενότητας, έχοντας ακούσει τις προτάσεις των τεχνολογικών παρόχων και τη θέση του ρυθμιστή, θα έχουμε πλέον μία αίσθηση για το αρχικό κόστος των υποδομών και τις αναμενόμενες τιμολογιακές πολιτικές.

2η Ενότητα: Economy – Building the 5G products

Μπορεί οι αρχικές υποδομές και το κόστος του φάσματος να καθορίζουν τα κόστη, αλλά η απόσβεση των επενδύσεων και η μελλοντική κερδοφορία, έρχεται από τις εφαρμογές.

Πολύς λόγος γίνεται για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά τα μεγάλα οικοσυστήματα, αποτελούνται από επιμέρους εφαρμογές που επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τρόπους που ακόμη ανακαλύπτουμε, ενώ φυσικά παράγουν αξία, τόσο για τον πάροχο, όσο και για τον καταναλωτή.  

Στο 9ο Συνέδριο Mobile & Connected World, θα δούμε αρκετές από τις προτάσεις που θα αξιοποιούν τα δίκτυα 5G. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ, αλλά θα προσπαθήσουμε σε κάθε εφαρμογή και τεχνολογία που θα παρουσιάζεται, να βρούμε και με ποιον τρόπο θα συμμετέχει στο συνδεδεμένο οικοσύστημα και φυσικά στην νέα Οικονομία.

Βέβαια, δεν θα είναι μόνο νέες εφαρμογές αυτές που θα δουν το φως μέσα από δίκτυα 5G, αλλά η εξέλιξη υπαρχόντων θα είναι αυτή που θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία για πολίτες και επιχειρήσεις.

Και μιλώντας για πολίτες και επιχειρήσεις, φτάνουμε στον πυρήνα κάθε οικοσυστήματος, που δεν είναι άλλος από τη ζήτηση. Άραγε γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά μας σαν καταναλωτές και εργαζόμενοι με την υιοθέτηση εφαρμογών και τεχνολογιών 5G. Είμαστε ενημερωμένοι για το ποιες είναι οι εξελίξεις αλλά και οι ανατροπές που θα περιμέναμε, αλλά  και πόσο πρόθυμοι είμαστε για να τις υιοθετήσουμε;

3η Ενότητα: Smart Cities – Building the 5G Society

Η 5η γενιά των ασύρματων δικτύων δίνει άλλη ώθηση στην διακίνηση των δεδομένων μεταξύ των μηχανών, αφού η ταχύτητα απόκρισης είναι σχεδόν ακαριαία. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό μπορούμε πραγματικά να κάνουμε πραγματικότητα το “everything connected”. Θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό οικοσύστημα ικανό να ξεπεράσει το περιβάλλον του smartphone, αποκαλύπτοντας το κομμάτι του παζλ για την οικοδόμηση αληθινών έξυπνων πόλεων.

Η τεχνολογία 5G θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την ταυτόχρονη σύνδεση εκατομμυρίων συσκευών σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ αυτών των συσκευών, δημιουργώντας άπειρα σενάρια αλληλεπίδρασης. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα γι ‘αυτό. Με την τεχνολογία 5G οι συνδέσεις Car2Car θα μπορούσαν να είναι όλο και πιο αποδοτικές και ασφαλείς, επιτρέποντας συνεπώς την τροφοδοσία σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας ή τα ατυχήματα.

Και φυσικά τα δίκτυα 5ης γενιάς ήρθαν για να αλλάξουν τα πάντα στη διαχείριση των δικτύων κοινής ωφελείας, που η ταχύτητα προσαρμογής και αντίδρασης σε βλάβες και μεταβολές της ζήτησης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και την οικονομικότερη διαχείριση των πόρων.

Τέλος, ένα ενοποιημένο περιβάλλον πληροφοριών στην πράξη οδηγεί στην αναπαραγωγή μίας πλήρους εικονικής πραγματικότητας, που θα μπορεί να ενσωματώνει κάθε είδους πληροφορία η οποία που θα χρειαζόταν να προβληθεί ή να διαχειριστεί.

Τότε ουσιαστικά θα έχουμε μία κοινωνία 5ης γενιάς και θα μιλάμε για μία μίξη πραγματικότητας και αναπαράστασής της.

Τεχνολογικοί Πυλώνες Της Ψηφιακής Ανάκαμψης της Οικονομίας

Το 9ο Συνέδριο «Mobile & Connected World», για πρώτη φορά, θα ενσωματώσει μια παράλληλη ενότητα που θα έχει ως κεντρικό αντικείμενο τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» (Digital Transformation) της χώρας και τις δυνατότητες που θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα αυτού για την ανάκαμψη της Οικονομίας.

Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» αναφέρεται στην εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) για την επίτευξη της αλλαγής των διαδικασιών (π.χ. μηχανοργάνωσης και αυτοματισμού) καθώς και των επιχειρηματικών μοντέλων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της καινοτομίας, της αποδοτικότητας του εργατικού δυναμικού και την εξατομίκευση των υπηρεσιών που προσφέρονται σε πελάτες και πολίτες.

Τα τελευταία 2-3 έτη έχουμε δει ήδη επιχειρήσεις που ωριμάζουν επικεντρώνοντας στην ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και την αξιοποίηση δεδομένων που συλλέγονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, των μηχανών αναζήτησης, των κινητών συσκευών με πληροφορίες θέσης, κ.α. και τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδύκτιο ή/και σε ιδιωτικά ή δημόσια υπολογιστικά «σύννεφα» (public/private cloud infrastructures).

Σκοπός της ενότητας είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων του Συνεδρίου για τις σχετικές εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες, την χρησιμότητα τους για την ανάπτυξη Εταιρειών και Φορέων του Δημοσίου και η παρότρυνση ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του Κράτους, των Επιχειρήσεων και της Ακαδημαικής Κοινότητας, που σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην αναμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Ψηφιακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ενότητα θα απαρτίζεται από υποενότητες που θα εστιάζουν, κάθε έτος, σε διαφορετικούς τεχνολογικούς τομείς υψηλού ενδιαφέροντος για την χώρα μας. Για το 2019, τα αντικείμενα που έχουν επιλεγεί είναι: α) Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), β) Blockchains, και γ) υποδομές δικτύωσης (π.χ. ΙοΤ και Δίκτυα 5G) που υποστηρίζουν «έξυπνα» περιβάλλοντα (smart enviroments) όπως έξυπνες πόλεις, έξυπνες γραμμές παραγωγής, κ.α., που προάγουν νέες εφαρμογές σε διάφορους καθετοποιημένους τομείς της οικονομίας (π.χ. Υγεία, Μεταφορές, Εμπόριο, Πολιτισμός, Γεωργία, κ.α.), πέραν από την χρήση τους σε «κλασσικές» εφαρμογές Ψυχαγωγίας (Media & Entertainment), και που αλλάζουν στην επαφή/αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών/πελατών και του Κράτους/Εταιριών.      

Κάθε υποενότητα, περιλαμβάνει ομιλίες από σημαντικά στελέχη των αντίστοιχων κλάδων που: i) θα συνοψίσουν τις αντίστοιχες τεχνολογικές εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, ii) θα περιγράψουν τις καλές πρακτικές/δράσεις που αναπτύσσονται σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν αυτούς τους νέους τομείς, αλλά και iii) θα συζητήσουν πως αυτές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ευκαιριών που μπορούν να δημιουργηθούν στην χώρα για την βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα σχετικά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, στους ομιλητές της παράλληλης ενότητας του Mobile & Connected World 2019, περιλαμβάνονται εκπρόσωποι:

  • Κυβερνήσεων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδιάζουν την Εθνική Ψηφιακή Πολιτική της χώρας τους, με επίκεντρο την ευρεία εφαρμογή νέων γνωσιακών τεχνολογιών στο δημόσιο και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης καινοτομίας
  • Εταιρειών Συμβούλων (Consultants) Επιχειρήσεων και Κυβερνήσεων και Αναλυτών (Analysts),
  • Ακαδημαϊκών και Επιχειρηματικών φορέων
  • Ιδιωτικών Επιχειρήσεων
  • Δημόσιων Οργανισμών, καθώς και
  • Ειδικών επιστημόνων/μηχανικών στις νέες τεχνολογίες

Οι ανακοινώσεις των ομιλητών θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, πριν την έναρξη του Συνεδρίου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενότητας: Δρ. Ιωάννης Τόμκος, Μέλος Athens Information Technology Center (AIT), Broadband Forum (BBF) & Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ)