7o MOBILE CONNECTED WORLD CONFERENCE

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 – Αθήνα, Divani Caravel

«Mobile Now: Living the day, the Smart Connected Way!»

Βρισκόμαστε στην εποχή που οι κινητές επικοινωνίες και το IoT τείνουν να ενωθούν δημιουργώντας ένα θαυμαστό, διασυνδεδεμένο κόσμο!

Στην πράξη αυτό έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και χρόνια, όταν τα κινητά ενσωμάτωσαν δεκάδες αισθητήρες. Σήμερα, είναι σαφές ότι η συλλογή, επεξεργασία και διανομή των δεδομένων είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αφού ουσιαστικά δίνει το μέσο για την ανταλλαγή και ενοποίηση των πληροφοριών, μέσα από τα κανάλια των δικτύων και της αγοράς.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ανταπόκριση μηχανισμών στα ερεθίσματα που λαμβάνονται από τους αισθητήρες, ενώ το τελευταίο είναι η δημιουργία ενός κύκλου ανάδρασης, μέσα στον οποίο, συσκευές, αισθητήρες και μηχανές λειτουργούν συντονισμένα, σε μία χορογραφία σχεδιασμένη αποκλειστικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής μας.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Ο τρόπος που ζούμε, δουλεύουμε και κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη, αλλάζει… Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες αναδύονται στο πλαίσιο του 5G και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δημιουργώντας πολλά παράλληλα οικοσυστήματα που θα επιδράσουν σε όλες τις αγορές, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η βιομηχανία κινητής βρίσκεται πίσω από κάθε καινοτομία και αναζητά το διευρυμένο ρόλο της σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και τεχνολογίας.

1η Ενότητα: Me and my Smart Mobility – The Connected Ecosystem!

Οι κινητές συσκευές είναι το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο που συνδέεται ευθέως με τον κάτοχό του. Στην πραγματικότητα είναι η προέκτασή του, όχι πια μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στην καθημερινότητα. Από την πανάρχαια προσωπική επικοινωνία, μέχρι και τη λειτουργία του ως ψηφιακή ταυτότητα για εκατοντάδες εφαρμογές, η συσκευή του καθενός ενσωματώνει -σε κάποιο βαθμό- την ίδια του την ύπαρξη.

Η σταδιακή ενσωμάτωση του ΙοΤ σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, σε συνδυασμό με την μοναδική IP του κινητού, γίνεται η ταυτότητά μας σε κάθε είδους ψηφιακή εφαρμογή. Στον τομέα της διαχείρισης της οικιακής ενέργειας και της λειτουργίας συσκευών, των τραπεζικών συναλλαγών, της ενημέρωσης, της διασκέδασης, και της δημιουργίας προσωπικών προφίλ που εκτελούν αυτοματοποιημένες λειτουργίες, με την είσοδό μας στον χώρο, δημιουργούνται συνεχώς νέες εφαρμογές σε επίπεδο καταναλωτή, φιλοδοξώντας να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Αν και τα μάτια των χρηστών πέφτουν στο κινητό τους, πυρήνας του όλου οικοσυστήματος είναι το cloud. Οι χιλιάδες μικροί, μεγάλοι και τεράστιοι servers που λαμβάνουν, επεξεργάζονται και εξάγουν την πληροφορία που ο κάτοχος μίας συσκευής θα ζητήσει ή θα αποστείλει με μερικές κινήσεις των δακτύλων του στην οθόνη της συσκευής του.

Αποκορύφωμα της έννοιας του προσωποποιημένου mobility είναι τα wearables. Εκτός από τα fitness gadgets, που εξελίσσονται σταδιακά σε e-health συσκευές, βλέπουμε και διάφορες υλοποιήσεις που είτε ενσωματώνουν την ταυτότητα του χρήστη και λειτουργούν ως κλειδί πρόσβασης, είτε δημιουργούν ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual Reality & Augmented Reality), στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

2η Ενότητα: Smart Connected Business – The IoT world

Η είσοδος των διασυνδεμένων συσκευών, όσο περνάει ο χρόνος δημιουργούν ένα οικοσύστημα που παράγει αλληλεπιδράσεις, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το περιβάλλον μας.

Από το εσωτερικό του Smart Home στο οποίο μετρητές, και αισθητήρες, λαμβάνουν και στέλνουν πληροφορίες, έως την απομακρυσμένη χειρουργική και τη ρομποτική υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Δεδομένα που διακινούνται με ταχύτητα και ασφάλεια, είτε πρόκειται να λειτουργήσει το πλυντήριο, είτε μία ρομποτική λαβίδα να σταματήσει μία αιμορραγία.

Φυσικά, στο επίπεδο των κινητών εφαρμογών, το Connected Car έχει πλέον τη δική του προνομιακή θέση, ανεβάζοντας την ασφάλεια και την άνεση σε άλλο επίπεδο!

Από την όχι και τόσο μακρινή πραγματικότητα των αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, μέχρι και το σημερινό e-call, ο πιστός σύντροφος της καθημερινότητάς μας, έχει και αυτός την κινητή του υπόσταση η οποία του επιτρέπει να επικοινωνεί αυτόνομα με τον κατασκευαστή, να λαμβάνει αναβαθμίσεις και πληροφορίες, ενώ διατηρεί τα συστήματά του σε πλήρη λειτουργία ενημερώνοντας το χρήστη για την κατάστασή τους.

Το διαχρονικό ρητό «η γνώση είναι δύναμη» είναι πλέον περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Στο πλαίσιο του Digital Transformation η αύξηση της παραγωγικότητας είναι το ζητούμενο, αλλά υπάρχουν πολλά παράπλευρα οφέλη.

Η ανάλυση δεδομένων π.χ. δημιουργεί τον πυρήνα γνώσης, πάνω στον οποίο δομείται μια νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που συνεχώς εξελίσσεται τροφοδοτούμενη από νέες πηγές στοιχείων.

Μοντέλα μετακίνησης, αγορές προϊόντων, επισκεψιμότητα χώρων και πολλά άλλα χρήσιμα και ανοιχτά δεδομένα μπορούν να εξαχθούν για πολλαπλές χρήσεις, από το e-business και το marketing, μέχρι την διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Για την ώρα, μόνο οι πάροχοι δικτύου έχουν πρόσβαση σε αυτό τον τεράστιο, αλλά μάλλον υπο-εκτιμημένο όγκο πληροφοριών, που προέρχονται από τις κινητές συσκευές των συνδρομητών τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 47 δισεκατομμύρια δολάρια, παράγοντας για τον εαυτό τους, αλλά και για λογαριασμό άλλων εταιριών, εκμεταλλεύσιμα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων.

3η Ενότητα: Smart Connected Cities – The future is now!

Τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και μεγάλης χωρητικότητας, εξελίσσονται στον ομφάλιο λώρο, που ενώνει αντικείμενα και ανθρώπους σε ένα ενιαίο διαδραστικό δίκτυο ενεργειών και στιγμιαίων αποφάσεων, δημιουργώντας μία ομπρέλα υπηρεσιών χωρίς όρια.

Η άλλοτε φουτουριστική πρόβλεψη για την ύπαρξη έξυπνων πόλεων, είναι πια μία πραγματικότητα και η έννοια του κοινωνικού ιστού σε σχέση με την τεχνολογία παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις, έχοντας μία πραγματική υπόσταση. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι πλέον τόσο απαραίτητα όσο και αυτά της ύδρευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη, κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα, έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των ψηφιακών υποδομών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους.

Αν και οι μεταφορές παραμένουν στον πυρήνα των λειτουργιών μίας πόλης, η εκ βάθρων ψηφιακή μεταρρύθμιση έρχεται με την πλήρη διαδραστική διασύνδεση των δικτύων κοινής ωφελείας. Την κατανομή των ενεργειακών πόρων, ανάλογα με τη ζήτηση. Τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης για την πρόληψη και απομόνωση διαρροών, την αξιοποίηση ανιχνευτών  θερμότητας για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, την τοποθέτηση αισθητήρων σε θέσεις στάθμευσης και εκατοντάδες άλλες εφαρμογές σε ποικιλία τομέων όπως η δημόσια ασφάλεια, ο τουρισμός κ.α.

Ουσιαστικά όλα είναι θέμα κλίμακας, αφού ήδη οι περισσότερες εφαρμογές λειτουργούν σε προσωπικό, οικιακό ή δημοτικό επίπεδο και θα μπορούσαν απλά να διασυνδεθούν ανταλλάσσοντας δεδομένα, χωρίς απαραίτητα να δημιουργηθούν εξαρχής νέες υποδομές.     

Νομοτελειακά δεν είναι μακριά η εποχή που θα μιλάμε για την πόλη, ως μία ενιαιότητα που θα διατρέχει οριζόντια κάθε έκφανση της ζωής μας, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις συνθήκες, και αλλάζοντας τις συνθήκες ανάλογα με τις ανάγκες.