Της Δήμητρας Κατερέλου
Το διαδίκτυο των πραγμάτων ή κοινώς Internet of Things (IoT) γίνεται ολοένα και πιο αυξανόμενο θέμα συζήτησης τόσο στους επιχειρηματικούς κύκλους όσο και έξω από αυτούς. Αποτελεί μια ιδέα που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Το IoT αποτελείται από 3 βασικές συνιστώσες:
- Από τα ίδια τα πράγματα (things)
- Τα δίκτυα επικοινωνίας που τα συνδέουν
- Τα υπολογιστικά συστήματα που κάνουν χρήση των δεδομένων που ρέουν προς & από τα πράγματά μας.
Χρησιμοποιώντας αυτή την υποδομή, τα αντικείμενά μας ή ακόμη και τα περιουσιακά μας στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και ακόμη έως και να βελτιστοποιούν τις δραστηριότητες μεταξύ τους με βάση την ανάλυση των δεδομένων ροής μέσω του δικτύου.
Τι είναι όμως ακριβώς το Internet of Things; Είναι η ικανότητα σύνδεσης των καθημερινών πραγμάτων στο Internet με σκοπό την αποστολή και λήψη δεδομένων. Για παράδειγμα, κάμερες συνδεδεμένες στο Internet επιτρέπουν τη δημοσίευση εικόνων στο διαδίκτυο απλά με ένα κλίκ, συστήματα οικιακού αυτοματισμού έχουν την δυνατότητα να ανάβουν το φως της κεντρικής πόρτας του σπιτιού σας κατά την είσοδο ή έξοδο σας από αυτό, ρολόγια που μοιράζονται με τους φίλους σας πληροφορίες όπως πόσα χιλιόμετρα περπατήσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καθώς γίνεται όλο και λιγότερη δαπανηρή η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε φυσικά αντικείμενα, θα βλέπουμε όλο και περισσότερο την εφαρμογή και την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Το Internet of Things θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις B2B, όσο και για τις επιχειρήσεις B2C μέσα στα επόμενα χρόνια ακόμη.
Η παγκόσμια αγορά του IoT αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών πληροφορικής International Data Corporation (IDC). Η χρήση συσκευών συνδεδεμένων στο δίκτυο, η δημιουργία «έξυπνων σπιτιών» (smart homes) καθώς και η wearable τεχνολογία, είναι συνήθειες που έχουν αποκτήσει οι καταναλωτές και βρίσκονται συνεχώς σε άνοδο.
Αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τα έξυπνα σπίτια, θα λέγαμε ότι είναι ένα σπίτι που ενσωματώνει προηγμένα συστήματα αυτοματοποίησης για να προσφέρει στους κατοίκους μια εξελιγμένη παρακολούθηση και έλεγχο των λειτουργιών του σπιτιού τους. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να ελέγχει τον φωτισμό, τη θερμοκρασία, τα multi-media, την ασφάλεια, τις λειτουργίες των παραθύρων και των θυρών, καθώς και πολλές άλλες λειτουργίες.
Μια ακόμη ευρέως διαδεδομένη IoT συσκευή είναι ο έξυπνος μετρητής (smart meters). Η συγκεκριμένη συσκευή συνδέεται στο δίκτυο και μετρά την κατανάλωση ενέργειας, νερού ή φυσικού αερίου από ένα κτίριο. Ενώ οι παραδοσιακοί μετρητές μετρούν μόνο τη συνολική κατανάλωση, οι ψηφιακές μετρητές καταγράφουν πότε έγινε η κατανάλωση και σε ποιο βαθμό. Οι εταιρείες ενέργειας δημιουργούν έξυπνους μετρητές για να παρακολουθούν τη χρήση των καταναλωτών και να προσαρμόζουν τις τιμές τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή.
Αυτό που συμπεραίνουμε από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, είναι ότι το δίκτυο των πραγμάτων είναι κάτι περισσότερο από μια συνδεδεμένη συσκευή στο Internet · είναι ένα νέο κύμα που επιτρέπει στις συσκευές να γίνουν «έξυπνες» και η ευκαιρία να είμαστε πάντα ενημερωμένοι.