Από το 2015 είναι συνιδρυτής της Ex Machina. Πριν από αυτή είχε ιδρύσει τη FOSS Office, με άλλους συνεργάτες, μια startup στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού. Παράλληλα από το 2013 είναι μέλος και τα τελευταία χρόνια Διαχειριστής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Sarantaporo.gr, η οποία οικοδομεί ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο λόγος γίνεται για τον Βασίλη Χρυσό που μίλησε στο epixeiro.gr.
Η Ex Machina είναι μια startup εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του Internet of Things, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να υλοποιήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ιδρύθηκε από τρεις μηχανικούς, το Μανώλη Νικηφοράκη, το Στράτο Θεοδώρου και τον Βασίλη Χρυσό το καλοκαίρι του 2015. Σήμερα παρέχουν ανταγωνιστικές λύσεις ΙοΤ μέσα από την πλατφόρμα τους σε πελάτες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Φυσικό Αέριο Αττικής και η IBM Hellas.
Ποιο είναι το όραμα σας και πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;
Στην Ex Machina οραματιζόμαστε να κάνουμε τα αντικείμενα (things) να μιλήσουν μεταξύ τους με σκοπό να λειτουργούν αρμονικά στην υπηρεσία των κατοίκων αυτού του πλανήτη. Σε αυτή την πορεία θεωρούμε ως αποστολή μας το να παρέχουμε έγκαιρα στους πελάτες μας την πιο κατάλληλη IoT λύση για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Το όραμα και η προοπτική της δουλειάς μας αποτελούν και τα σημαντικότερα κίνητρα για εμάς. Και επίσης η ανάγκη για δημιουργία, που μας κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση.
Υπάρχει μια προσέγγιση, την οποία θα χαρακτήριζα “ρομαντική”, που υποστηρίζει ότι αν το θέλεις, όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις
Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;
Για εμάς επιτυχία σημαίνει να καταφέρνουμε να κάνουμε τα αντικείμενα να μιλάνε στους ιδιοκτήτες τους και να τους “αποκαλύπτουν” τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της εταιρίας τους και τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Υπάρχει μια προσέγγιση, την οποία θα χαρακτήριζα “ρομαντική”, που υποστηρίζει ότι αν το θέλεις, όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να πιστεύει κανείς πραγματικά στην ιδέα του και να μη θέτει ως αυτοσκοπό το οικονομικό όφελος όταν μπαίνει στο startup “ταξίδι”. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις κάποιες βοήθειες στην αρχή του ταξιδιού αυτού.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Σε ένα νέο επιχειρηματία θα έλεγα: “η επιχειρηματικότητα μαθαίνεται. Προσπάθησε να μάθεις από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των άλλων, αναζητώντας παράλληλα ανθρώπους που μπορούν να σε συμβουλεύσουν όπως π.χ. σε προγράμματα incubator/accelerator”.
Πηγή: epixeiro.gr