Με στόχο τον διπλασιασμό των εσόδων της από δεδομένα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες IoT (Internet of Things) το 2020 η Wind ανακοίνωσε μια σημαντική στρατηγική συνεργασία με την ισπανική Telefonica Business Solutions.

wind-telefonica

Η αποκλειστική για την ελληνική αγορά συνεργασία των δύο παρόχων αφορά στη δημιουργία της Wind Smart IoT πλατφόρμας για τη διασύνδεση και διαχείριση μηχανών και αντικειμένων στο διαδίκτυο. Πρακτικά η ισπανική εταιρεία θα παρέχει στην Wind την πλατφόρμα της στη χονδρική για να την διαθέτει προσαρμοσμένη στους πελάτες της στην Ελλάδα και η προοπτική είναι στο επόμενο στάδιο η συνεργασία να επεκταθεί με τη δυνατότητα παραγωγής εφαρμογών.

Όπως εκτιμά ο εταιρικός τομέας της Wind, η ελληνική αγορά ακολουθεί την παγκόσμια τάση ανόδου του ΙοΤ καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΙοΤ συνδέσεων στη βάση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας προσεγγίζει το 35% την τελευταία εξαετία ενώ η συμμετοχή των ΙοΤ εσόδων στα συνολικά έσοδα από Mobile data για τη Wind, θα διαμορφωθεί στο 15% το 2020 σε σύγκριση με 7% σήμερα.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και Εταιρικών Πελατών της Wind Ελλάς μιλώντας για τη συνεργασία με την ισπανική εταιρεία σημείωσε ότι «η Wind Smart IoT έρχεται να συμπληρώσει το πορτφόλιο υπηρεσιών Business που προσφέρει η εταιρεία στην αγορά των επιχειρήσεων, εδραιώνοντας τις λύσεις μας ως την πιο προσιτή καινοτομία για τον εταιρικό πελάτη».

Μέσω της Wind Smart IoT πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις δύναται να συμμετέχουν σε ένα οικοσύστημα αξίας που περιλαμβάνει τα αντικείμενα και τους κατασκευαστές τους, τους παρόχους υποδομών και υπηρεσιών, τις εφαρμογές, το υπολογιστικό νέφος και την ανάλυση των Big Data. Η αξία αυτού του συστήματος αποτιμάται σε επιπλέον έσοδα, αύξηση παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών θα προέρχονται ολοένα και περισσότερο από υπηρεσίες δεδομένων και ειδικότερα υπηρεσιών IoT και cloud καθώς αυτά από τη υπηρεσία φωνής θα περιορίζονται.

Οι εφαρμογές της IoT πλατφόρμας στην αγορά είναι πολλές και οι τελικές λύσεις σχεδιάζονται πάντα με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές κάθε επιχείρησης- πελάτη. Η γκάμα εφαρμογών περιλαμβάνει από διαχείριση στόλου, μετρητών ενέργειας, καυσίμων και φυσικών πόρων, wearables, εφαρμογές για Έξυπνες πόλεις και εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, υγείας, εφαρμογές ασύρματων πληρωμών (mPoS), έξυπνης γεωργίας, έξυπνα κτίρια, κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Τζωρτζακάκης: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που επενδύει στον τουρισμό, είναι σημαντικό το πλεονέκτημα που μπορεί να δώσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις του κλάδου. Ήδη μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ναυλώσεων σκαφών αναψυχής έχει προμηθευτεί την λύση μας και διαχειρίζεται απομακρυσμένα από τις ΗΠΑ 1000 4G Mobile Broadband συνδέσεις πάνω σε σκάφη που έχει στην Ελλάδα».

Η πλατφόρμα Wind Smart IoT βασίζεται στην Smart m2m Solution που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Telefonica, έναν παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κολοσσό με 322 εκατ. συνδέσεις, και συγκεκριμένα από την Telefonica Business Solutions, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην διεθνή αγορά του ΙοΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2016, η Telefonica επένδυσε περισσότερα από 10 δις. ευρώ σε ΄Ερευνα και Ανάπτυξη Καινοτομίας για λύσεις ΙοΤ, έχοντας συνδέσει ήδη περισσότερες από 13 εκατ. ΙοΤ γραμμές διεθνώς.