Η κινητή τηλεφωνία από το ξεκίνημά της στις αρχές του ’90, είναι βασισμένη πάνω στις καινοτομίες. Άλλες ξεπεράστηκαν, άλλες παραμένουν αναλλοίωτες ως σήμερα και άλλες εξελίχθηκαν και είναι πλέον αγνώριστες. Γέμισαν το τεχνολογικό μας λεξικό με αρκτικόλεξα, όρους και ορισμούς. Όμως, κανένα δεν είναι πιο περιγραφικό και πετυχημένο από το ακρωνύμιο της αρχής της δεκαετίας του 2000. To LTE (Long Term Evolution), είναι ίσως το πιο ακριβές ακρωνύμιο που «γεφυρώνει» διαχρονικά την ανάπτυξη της έννοιας της κινητής επικοινωνίας, από τη σύλληψή της, σαν έννοια, μέχρι τον σημερινό διαδικτυωμένο κόσμο.
Πλησιάζοντας λοιπόν τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, βλέπουμε να αυξάνεται με εκθετικό βαθμό η Ψηφιακή Ευφυία η οποία προκύπτει από το συνδυασμό υψηλών ταχυτήτων διακίνησης της πληροφορίας, τη γεωμετρική αύξηση του ρυθμού δημιουργίας δεδομένων αλλά και τη δυνατότητα επεξεργασίας και συνδυασμού των data. Έχουμε ξεφύγει πλέον από την απλή ανάδραση, όπου ένας αυτοματισμός αντιδρά σε ένα ερέθισμα και έχουμε φτάσει στη διάδραση, όπου η συνύπαρξη ανθρώπινης και ψηφιακής πληροφορίας συνδυάζονται για να παράγουν νέα πληροφορία. Η συνέχεια φαίνεται να είναι λογική. Η παραγωγή πρωτογενούς πληροφορίας από τεχνητά μέσα, η οποία θα υπόκειται όχι σε μηχανικούς, αλλά ανθρώπινους κανόνες.
Η τεχνολογία είναι έτοιμη: Το Internet of Things και το 5G είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιταχύνουν συνεχώς αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η καθημερινότητα, οι επιχειρήσεις και η οικονομία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το πέρασμα από το «smart στο intelligent», αλλά και νέο έδαφος για επενδύσεις. Ένας θαυμαστός κόσμος που χρειάζεται ωστόσο τη συνεργασία όλων των stakeholders της αγοράς (Πολιτείας, παρόχων, κατασκευαστών, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.), για να μας οδηγήσει με επιτυχία στην επόμενη μέρα του ψηφιακού μας μέλλοντος.
Γι’ αυτό και η «προτροπή» προς τους stakeholders «Accelerate, Facilitate and Invest», είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά!
1η Ενότητα: Transforming the User Experience
Η αποδοχή του κοινού στις νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση τους στην καθημερινότητα, είναι πλέον ένας διεθνής δείκτης που ταυτίζεται με την πρόοδο μίας κοινωνίας και τη δυνατότητά της να προφέρει στα μέλη της καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και νέες ειδικότητες.
Είναι εύκολο κάποιος να αντιτείνει ότι έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, τόσο σε προσωπικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο, βάζοντας μπροστά μας μια μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη. Ταυτόχρονα, έχει δώσει πολλές νέες δυνατότητες στην ανταλλαγή πληροφορίας, στις συναλλαγές, στον τρόπο που εργαζόμαστε, συνομιλούμε και διασκεδάζουμε.
Οι αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής μας, διεισδύουν πλέον στο σύνολο του παραγωγικού πληθυσμού με τρόπο τέτοιο, ώστε ο ψηφιακός αναλφαβητισμός εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Δημιουργεί όμως την απαίτηση καλλιέργειας νέων γνώσεων σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικότητας, της ταυτότητας και των δικαιωμάτων του τελικού χρήστη στον Ψηφιακό Κόσμο και εγρήγορσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση διαδικτυακών απατών και εγκλημάτων.
Ο οικιακός «έξυπνος» εξοπλισμός, μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς στα σπίτια μας και τα προσωπικά ΙοΤ δίκτυα πυκνώνουν όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μία ανερχόμενη αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών, που αλλάζει τη διασκέδαση και την ενημέρωση στο σπίτι.
Ο άλλος πυλώνας της καθημερινότητας που έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να εξελιχθεί και να ανεβάσει τους ψηφιακούς δείκτες της χώρας, είναι οι σχέσεις με την Πολιτεία.
Η ψηφιακή υπογραφή, η κατάργηση της φυσικής παρουσίας και η αλλαγή κουλτούρας, είναι οι βασικοί παράγοντες της αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη, λειτουργώντας καταλυτικά στη σχέση Πολίτη-Κράτους.
2η Ενότητα: Mobility makes business go ‘round
Η γραμμή μεταξύ της εργασίας και προσωπικού χρόνου συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο «θολή», καθώς οι συνθήκες εργασίας επιβάλλουν ευέλικτους χρόνους απασχόλησης, αύξηση υποχρεώσεων της επιχείρησης προς τους πελάτες της και συνεχή συμπίεση του εργασιακού κόστους.
Το mobility είναι απαραίτητη παράμετρος σε πολλές λειτουργίες της επιχείρησης (διανομή, πωλήσεις, CRM, επισκευές, ενημέρωση πελατών κ.α.). Καθώς οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο απασχόλησης και πρόσβασης του προσωπικού στο εταιρικό περιβάλλον, όλο και περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν να κάνουν τη μετάβαση στο Cloud, όπου υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από πλατφόρμες που προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες
Οι λύσεις αυτές γίνονται πλέον κανόνας, καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την εξοικονόμηση κόστους, αφού οι εφαρμογές τους υποστηρίζονται από εξωτερικό πάροχο με χαμηλή μηνιαία αμοιβή μηδενίζοντας σχεδόν το CAPEX.
Οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud που παρέχουν συνδεσιμότητα από οποιαδήποτε κινητή συσκευή είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους τρόπους για να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούν οι κινητές συσκευές.
Για τις εταιρείες που αναπτύσσουν εταιρικό λογισμικό και εφαρμογές, η πρόκληση είναι τεράστια, κυρίως στον τομέα της τήρησης του ισοζυγίου τυποποίησης και προσαρμοστικότητας, ενώ πολλές έξυπνες ιδέες και πλατφόρμες αλλάζουν καθημερινά τον τρόπο της δουλειάς μας.
Αντίστοιχες είναι οι προκλήσεις μεταξύ online και offline εφαρμογών, ενώ και ο τομέας της ασφάλειας έχει πλέον εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα.
3η Ενότητα: Next-Gen Mobile Ecosystem
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση νέων υπηρεσιών και βελτιστοποίησης των δικτύων, χωρίς αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.
Ταυτόχρονα, τα περιθώρια για πειραματισμούς και επισφαλείς επενδύσεις έχουν εξαντληθεί καιρό τώρα, με αποτέλεσμα οι τεχνολογικοί πάροχοι να αναζητούν αξιόπιστες λύσεις από προμηθευτές τεχνολογικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με βάση τις σημερινές συνθήκες και απαιτήσεις.
Από την άλλη, οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών και ταμπλετών, βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν και ο ανταγωνισμός να εντείνεται με τιμές και περιθώρια κέρδους να συμπιέζονται αμείλικτα. Η νέα τάση που διαφαίνεται είναι η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στις φορητές συσκευές.
Φυσικά, για τις φορητές συσκευές, δεν μιλάμε τόσο για μία hardware προσέγγιση που τους δίνει ευφυία. Μιλάμε περισσότερο για τη δυνατότητα διασύνδεσής τους με το ΙοΤ οικοσύστημα που τα περιβάλλει και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, προς όφελος του χρήστη.
Για την αποτελεσματική λειτουργία των παραπάνω, είναι απαραίτητη η ταχύτητα της μετάδοσης της πληροφορίας, καθώς και η επεξεργαστική ισχύς της συσκευής. Όπως φαίνεται, οι κατασκευαστές φορητών συσκευών και τα δίκτυα, βλέπουν να εμφανίζεται μία νέα ευκαιρία για την αναζωογόνηση της αγοράς.
Η συλλογή και επεξεργασία της πληροφορίας από τις υλοποιήσεις Internet of Things, δημιουργεί μία νέα δεξαμενή δομημένης πληροφορίας που είναι σχεδόν άμεσα επεξεργάσιμη και φυσικά εκμεταλλεύσιμη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχουμε ήδη προτάσεις ευφυών συσκευών από αρκετούς κατασκευαστές και φυσικά, πολύ σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Το νέο αυτό trend, αφού περάσει από την φάση του hype, θα διαμορφώσει την επόμενη πενταετία νέα standards, μετασχηματίζοντας άρδην όλο το φάσμα της κινητής συνδεσιμότητας, από τα δίκτυα μέχρι και τις συσκευές.
4η Ενότητα: Smart Cities, Intelligent Societies!
Η ύπαρξη ή δημιουργία επιμέρους δικτύων Internet of Things για τη διαχείριση της ενέργειας, των μεταφορών, της ασφάλειας, των δικτύων διανομής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Η χρήση ενός κοινού πρωτοκόλλου επικοινωνίας, επιτρέπει την διασύνδεση μεταξύ των επιμέρους δικτύων, την αλληλεπίδρασή τους και την ενιαία διαχείρισή τους.
Αυτό μας οδηγεί στην έννοια της «έξυπνης πόλης», η οποία συντονίζει τις λειτουργίες της ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνει από τα συνδεμένα δίκτυα, σταθερά και ασύρματα, αλλά και τα δεκάδες στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους αισθητήρες των συσκευών των μελών της διασυνδεμένης κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αυτόματη προσαρμογή των παραμέτρων λειτουργίας των δικτύων, ή απλά σε επίπεδο πληροφόρησης που θα δώσει στους κατοίκους της έξυπνης πόλης τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε γνώση που έχει συγκεντρωθεί από συμπολίτες τους ή από ευφυείς αυτοματισμούς.
Στις πόλεις όπου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καινοτομήσει, αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι, η οικονομία ανθεί, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μειώνεται δραστικά και η ίδια η Πολιτεία τις επιλέγει ως το «εύφορο» έδαφος για την ανάπτυξη τεχνολογιών νέας γενιάς.
Ανεξάρτητα με το αν οι τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του IoT βασίζονται σε NB-IoT, LTE ή WiFi, πράγμα που απασχολεί τους υλοποιητές των «ευφυών οικοσυστημάτων», αυτό που στο τέλος της ημέρας αποκομίζουν οι «Smart Citizens», είναι ότι η έξυπνη πόλη είναι πιο λειτουργική, πιο φιλική και πιο αποτελεσματική ενεργειακά, δίνοντας περισσότερο ζωτικό χώρο και χρόνο στους κατοίκους της.