Το 2002 η Meg Hοurigan, μία εκ των συνιδρυτών του Blogger, έγραψε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα άρθρο με τίτλο “What we’re doing when we blog” (Τί κάνουμε όταν «μπλογκάρουμε»). Το άρθρο καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «ως bloggers είμαστε στην μέση μιας, διασκεδαστικής, εξέλιξης της επικοινωνίας.[…] Σχετικώς με την ελευθερία του λόγου, αυτή καθεαυτή, το σημαντικό δεν είναι τόσο αυτό που λέμε, όσο το σύστημα (διαδίκτυο) που μας παρέχει τη δυνατότητα να το πούμε. (As bloggers, we’re in the middle of, and enjoying, an evolution of communication. […] As with free speech itself, what we say isn’t as important as the system that enables us to say it.)».

Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, το άρθρο που παρείχε γενικές οδηγίες σε όσους επιθυμούσαν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκφράζουν τη γνώμη τους, να διαμαρτύρονται, να παραπονούνται, να συγχαίρουν, να κριτικάρουν και να ζητούν συμπαράσταση και φίλους, παραμένει επίκαιρο, ενώ τα blogs έχουν επεκταθεί ως social media. Τα social media πλέον αποτελούν μια ιδιαίτερη δημόσια σφαίρα, τη blogοsphere- «μπλογκόσφαιρα», η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει αρχίσει να μονοπωλεί τον τρόπο έκφρασης στη δημόσια σφαίρα.

Το συγκεκριμένο workshop θα εστιάσει:
► στα χαρακτηριστικά όλων των ειδών blogs, τη δημιουργία τους, τη διείσδυση και τον αντίκτυπο των μηνυμάτων τους στην παγκόσμια κοινή γνώμη,
► τα πλεονεκτήματα του blogger από τη δημιουργία τους,
► τους ενδεχόμενους κινδύνους από την χρήση τους,
► την ενσωμάτωση καλλιτεχνικής δημιουργίας (ταινίες, μουσικές συνθέσεις, performances κλπ) με τη χρήση της έξυπνης τεχνολογίας (smart phones κ.α.).

Εισηγήτρια: Μαγδαληνή Ρεμούνδου

Η Μαγδαληνή Ρεμούνδου (BA, MA) είναι Υπεύθυνη του Τομέα Σπουδών Πολιτισμού και Επικοινωνίας και Υπεύθυνη Σπουδών (Programme Leader) του προγράμματος BA in Media Production – με δύο κατευθύνσεις, Film Directing και Journalism – του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Επίσης, εκτός από διδάσκουσα είναι και επίσημη εξετάστρια του Υπουργείου Παιδείας σε μεταλυκειακό επίπεδο εκπαίδευσης. Έχει πολυετή εμπειρία ως σκηνοθέτης και διευθύντρια παραγωγής τηλεοπτικών και θεατρικών παραγωγών. Είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, της Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Σχολής Ε. Χατζίκου και με άριστα του Μεταπτυχιακού προγράμματος- Πολιτισμικών Σπουδών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.